SUNDURMA NEDİR? NERELERDE KULLANILIR? | Ayancık Ahşap

SUNDURMA NEDİR? NERELERDE KULLANILIR?

Sundurma çoğu bölgede, yanlardan çık çatıya sahip mekan yapısı olarak tanımlanmaktadır. Ana konuta bağlı olan sundurmalar girişi korumaktadır. Ülkemizde bazı bölgelerde sundurma olan bölgelere veranda ismi de verilmektedir.

Sundurma kelimesi, Eski Fransızca kelime porche’den, Latince geçiş kelimesinden türemiştir. Yapının kökleri Yunanistan ve Roma’ya kadar da dayanıyor.  1700’lerin başında ortaya çıkmış ve daha sonra Türk mimarisinin önemli bir parçası haline gelmiştir. İlk sundurmalar evleri ve mimariyi daha sıcak bir iklime uyarlayan Avrupalılar tarafından inşa edilmiştir.

Sundurma ve Veranda Arasındaki Fark Nedir?

Sundurma, evlerin ön veya arka girişleri için korunan bir alandır. Eve bağlı olan genellikle ahşap olan yüksek yapılardır. Veranda ise kaplamalı biz zemin malzemesi ile zemin seviyesinde bir yapı olarak görülmektedir.

Sundurma Korkuluğunuz İçin Ahşap Seçimi 

Sundurma korkuluğu, sağlam ve dayanıklı olması adına aynı zamanda da şık bir hava açısından ahşap seçilmelidir. Özellikle korkuluklarda gül ağacı, kestane ağacı, huş ağacı gibi modeller evinizde değer katacaktır.