SU BAZLI VERNİK NEDİR? NELERDE KULLANILIR? | Ayancık Ahşap

SU BAZLI VERNİK NEDİR? NELERDE KULLANILIR?

Doğaya olan koruyuculuk ve sevgi her geçen gün artıyor. Bu nedenle de kullandığımız malzeme ve diğer tüm ürünlerde doğa ve insan dostu olanlarını kullanmaya özen gösteriyoruz. İşte mobilyacılık ve özellikle de ahşap sektöründe bu durum fazlası ile dikkate alınıyor.

Bu koruma ve doğa dostu ürünlerinde de başında da su bazlı vernikler geliyor. Son zamanlarda artan su bazlı verniğin popülaritesi ile kullanımı da arttı. Hem insan sağlığına uygun olan hem de doğa dostu olan su bazlı vernikler, daha az hızlı bir şekilde kurumaktadır ve aynı zamanda da kokusuzdur. Tıpkı geleneksel verniğin tüm özelliklerin barındıran su bazlı vernikte eksik hiçbir özellik bulunmamazken artı olarak birçok ekstra özellik de vardır. 

Verniklerin içerisinde uçucu bir organik bileşen bulunur. Bu bileşen vernik yüzeye sürüldükten sonra havaya karışmaktadır. Bu nedenle de vernik üretici firmalar bu maddeyi yeterli seviyede ürünlerine koyarak insan sağlığını korumaktadır. Ancak su bazlı verniklerde, yağlı verniklere göre bu uçucu bileşenin oranı oldukça azdır. 

Su bazlı vernikler kolay temizlenebilir ve sus tutmaz özelliktedir. Yağlı verniklere göre çok daha hızlı bir şekilde kuruduğundan dolayı kullanımı da kolaydır. 

Nerede Kullanılır?

Ahşap malzemeden üretilen tüm mobilya ve ürünlerde vernik kullanılmaktadır. Su bazlı verniklerde bu tip yüzeylerde oldukça iyi sonuç elde etmenizi sağlar. İyi bir zımpara işleminden sonra ince yapısı sayesinde hoş bir görüntü almanızı sağlayan su bazlı vernikler, hem sağlamlık hem de kalite açısından idealdir diyebiliriz. 

Su bazlı verniklerin oluşturabilecek tek dezavantajı hızlı kurması olabilir. Diğer yağlı verniklere oranla çok daha hızlı bir şekilde kuruyan su bazlı vernikleri kullanırken seri olmanız gerekmektedir. Doğru bir fırça ile doğru bir uygulama gerçekleştirebilirsiniz.