KERESTE ÇEŞİTLERİ NASIL GRUPLANDIRILIR ? | Ayancık Ahşap

KERESTE ÇEŞİTLERİ NASIL GRUPLANDIRILIR ?

Kereste çeşitleri genel olarak bu alan ve sektörde ikiye ayrılmaktadır. Şimdi gelin birlikte bu grupları ve grubun içindeki ağaçların özelliklerini birlikte inceleyelim.

1- Sert Kereste Çeşitleri:  Bu çeşit keresteler genel olarak, ılıman iklimli yerlerin geniş yapraklı ve yapraklarını sonbaharda döken ağaçlardan elde edilir. Ceviz, huş ağacı, meşe gibi bilindik ağaçlardan bu sert keresteler üretilmektedir. Bu ağaçlardan yapılan en önemli aletler genellikle, müzik aletleri ve iç dekorasyon modelleridir. 

İnce işçilik isteyen sert keresteler, en çok mobilya ve ince işçilikte kullanılmaktadır. Sert keresteler iyi cila tutarlar ve kolayca işlenebilirler. 

Ülkemizde en çok kullanılan kerestelerin başında bu bilindik ağaçlardan üretilen sert keresteler vardır.

2- Yumuşak Kereste Çeşitleri: Bu kereste türü en çok çam, ladin, köknar gibi çam türlerinden elde edilmektedir. Kışın yaprak dökmeyen kozalaklı ağaçlardan elde edilen bu yumuşak kereste çeşitleri, sert keresteye göre daha hafiftir, sağlamdır fakat kıymıklı yapıdadır. Buna karşılık eğilip bükülmesi azdır. Bu çeşit kereste en çok yapı malzemesi olarak ve kapı, kutu gibi şeylerin yapımında kullanılır.