DEPREME KARŞI YÜKSEK DİRENÇLİ YAPILAR: AHŞAP EVLER | Ayancık Ahşap

DEPREME KARŞI YÜKSEK DİRENÇLİ YAPILAR: AHŞAP EVLER

Ahşap evler, hem büyük depremlere hem de artçı şoklara karşı daha dayanıklıdır.

Yeryüzündeki levhaların farklı hareketleri sonucu oluşan depremler oldukça yıkıcı sonuçlar oluşturabilmektedir.  Ancak günümüzde sıkça vurgulanan “Deprem değil, tedbirsizlik öldürür.” cümleleri hiç de yanlış değildir. Bu konuda insanlara düşen, depremin yıkıcı etkisini azaltacak önlemler almaktır.

Deprem sırasında binaların birçok yıkılma sebebi vardır. Binanın üzerinde bulunduğu zeminden yapımında kullanılan malzemelerin kalitesine kadar birçok sebep sayılabilir. Bu sebeplerden biri de deprem dalgasının tersi yönünde hareket etmesi ve kolonların bu aşırı güce dayanamamasıdır. Ahşap binalar bu noktada ön plana çıkmaktadır. Betona göre çok daha esnek olan ahşaplar, onunla aynı yönde hareket edebildiğinden depreme karşı daha yüksek bir direnç göstermektedir.

Hafif, Sağlam ve Esnek

Ahşap binalar, beton ve çeliğe göre hem daha hafif ve sağlam olması hem de birleşim yerlerinin depremin enerjisini dağıtmaya yaraması yönleriyle tercih edilmektedir. Çünkü ahşaplar daha fazla yük taşıyabilmekte, dolayısıyla ölüm riskini daha aza indirebilmektedir. 

Sonuç olarak aktif deprem kuşaklarının üzerinde bulunan ülkemizde elbette ahşap evlerin tamamen dayanıklı olduğu, asla yıkılmayacağı gibi söylemlerde bulunmak yanlış olacaktır. Fakat tedbir, doğal afetlerde oldukça önemlidir. Dolayısıyla yapılar alanında uzman kişilerce, mühendislik bilimleri dikkate alınarak ve yönetmelikler aksatılmadan tasarlanmalıdır.