AYANCIK AHŞAP AİLESİ KAN BAĞIŞI | Ayancık Ahşap

AYANCIK AHŞAP AİLESİ KAN BAĞIŞI

Kan; geçmişten günümüze sağlık ve yaşamın temel simgesi olarak görülmüş, modern tıpta ise tek kaynağı insan olan yaşamsal bir ilaç olarak kabul görmektedir. Kan vücudumuzun tek sıvı dokusudur. Kalbe gelen kan pompalanarak damarlar içinde yol alır.

Damarlarımızda bir nehir gibi dolaşan kanın görevleri;

​Taşıma görevi:
Vücuttaki tüm hücrelere besin, hormon, oksijen taşır.
Hücreler tarafından oluşturulan karbondioksit, atık ve zehir maddeleri de hücrelerden alarak yok edilmesini sağlayan organlara taşır.
Vücut sıcaklığını dengeler.

Savunma görevi: 
Kan hücrelerinden bazıları savunma görevindedir. Vücuda herhangi bir enfeksiyon etkeni girdiğinde savunma hücreleri hızla artarak savunma durumuna geçer.

Pıhtılaşma görevi:
Damar yapısında herhangi bir açıklık olduğunda kan akışını engellemek için kan hücrelerinden bazıları ve pıhtılaşma faktörleri tıkaç oluşturarak olası damar dışı kanamayı engeller.
Normal bir insan vücudunda 5000-6000 mL(5-6 lt) kan bulunmaktadır. Ortalama vücut ağırlığının %8’ini oluşturur.

Hayati önemi bu kadar çok olan kanın insan vücudunda ki görevleri yadsınamaz. 
Kan üretilemeyen bir dokudur ve halen tek kaynağı sağlıklı bağışçılardır.
Kan bağışı hem toplumsal hem kişisel açıdan çok önemlidir. Eğer kan verir isek vücut yeni kan üretir ve bu vücut için yararlıdır.

Her yıl binlerce insan, bir kaza ya da hastalık sonucunda kan bulamadığı için hayatını kaybediyor. Buna karşılık yapılan araştırmalar, yaklaşık 72 milyon insanın yaşadığı Türkiye’de yıllık kan bağış oranının, nüfusun %1′i kadar olduğunu gösteriyor. Oysaki kan bağışı, kan bekleyen binlerce insanın hayatını kurtarmanın yanı sıra, bağış yapan kişinin sağlığını da olumlu yönde etkiliyor.
Kan Bağışı Yaşam İçin Yapılan Bir Armağandır Ülkemizde her yıl 2 milyona yakın kan ihtiyacı vardır.Bu ihtiyaç çoğunlukla hastaların yakınlarından ve acil durumda sağlanabilmektedir.

18 ve 65 yaş arası olan sağlıklı bulaşıcı hastalığı veya riski olmayan 50 kg üzerinde kişiler kan bağışlayabilirler.
Yılda üç kez kan bağışı yapılabilir. Sağlıklı kişilerin yılda en az 2 kez bağışı yapmasıyla ülke ihtiyacı karşılanabilmektedir. Ancak düzenli olarak kan bağışlayan kişi sayısı çok azdır.

Bizde Ayancık Ahşap ailesi olarak Kan Bağışına katkı sunmak ve bunun önemini tekrar hatırlatmak adına Ayancık Devlet Hastanesi Kan Bağışı Kampanyasına tüm personellerimiz olarak katılım sağladık. Sağlıklı yarınlar için kan bağışlayarak toplumsal sorumluluğumuzu yerine getirelim.