AHŞAP TÜRLERİNİ TANIYALIM | Ayancık Ahşap

AHŞAP TÜRLERİNİ TANIYALIM

Günlük yaşantımızın içinde en çok kullandığımız şeyler mobilyalarımız ve ev dekorasyon ürünlerimiz oluyor. Peki ya bunları seçerken hangi malzemeden yapıldığına, kalitesine dikkat ediyor musunuz? Türkiye’de ve dünyada çok uzun yıllardır hatta tarih öncesine kadar dayanan süreç içerisinde en çok kullanılan malzeme ağaç, dolayısıyla da ahşap olmuştur. 

Bu nedenle de mobilya malzemelerinizi tanımanızda fayda var.  

Masif Ahşap

Ağacın herhangi bir kimyasal ya da mekanik işlemle yapısının bozulmadan tek parça olarak kullanıldığı türe verilen isimdir. Masif ahşap, ısı ve ses izolasyonu sağlarken, yüksek sıcaklarda deforme olmaz. Basit parçalarla birleştirilebilir ve doğal görünümünü hiçbir zaman kaybetmez. 

Diğer malzemelere karşı daha dayanıklıdır ve bakımı yapıldığı sürece (düzenli olarak) çürümeye ve yıpranmaya karşı dirençlidir. 

Tik (Teak)

Tik ağacı, nem ve sıcaklık değişimlerine karşı çok dayanıklıdır. Endonezya civarında yetiştiği için nadir bulunur ve değerli bir ağaçtır. Dayanıklı ve oldukça da kaliteli bir malzemedir. 

Meşe 

Meşe ağacı, yetiştiği bölgeye bağlı olarak sertlik derecesi değişen ama genel olarak orta yumuşaklıkta bir ağaçtır. Meşe ağacı genellikle mobilya sektöründe kaplama olarak kullanılmaktadır. 

Meşe mobilyalar doğru şekilde kullanıldıklar zaman ve düzenli olarak bakımları yapıldığı zaman ömürlük olarak kullanılabilecek mobilya türleridir. 

Çam

Çam ağacı da diğer ağaçlara göre dayanıklı ağaçlar arasındadır. Kurutma ve işleme, işlemleri diğer ağaçlara göre çok daha hızlıdır. Boyayı iyi derece tutar. Masif olarak ve kaplama olarak kullanmaya uygundur.

Kavak Ağacı

Kavak ağacı ülkemizde en yaygın olarak yetiştirilen ağaç türüdür. Çok yumuşak, kaba ve gevşek yapılı bir ağaçtır. Tutkalı ve boyayı iyi derece de tutmaktadır. Ama genellikle mobilya iç parçalarında kullanılır. 

Kestane Ağacı

Genel hali meşe ağacına benzer. Kafkas, Balkan ve ülkemizde sıklıkla görülür. Esnektir ama aynı zamanda da oldukça kırılgan bir yapısı vardır. Neme karşı oldukça dayanıklıdır.