AHŞAP TÜRLERİ VE ÖZELLİKLERİ NELERDİR? | Ayancık Ahşap

AHŞAP TÜRLERİ VE ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Yeni bir yaşam alanı oluşturmaktan tutunda en basit ev dekorasyonuna kadar kullanılan en önemli yapı malzemesi çok uzun yıllardan beri “ahşap”. Çok eski dönemlerden itibaren doğallığı, sağlamlığı ve koruyuculuğu sayesinde inşaat ve ev dekorasyonu alanında sıklıkla kullanılmış olan ahşabın; teknolojinin gelişmesi ile birlikte birçok farklı çeşidi ve türü ortaya çıktı. Farklı formlar kazanan ve bu formları ile daha değişik alanlarda kullanılmaya başlanan ahşabın türlerini ve özelliklerini gelin hep birlikte inceleyelim ve değerlendirelim.

Masif Ahşap

Boyutları nedeni ile oldukça ağır bir ahşaptır. Bu nedenle de işlenmesi ve herhangi bir malzemeye dönüştürülmesi, diğer ahşap türlerine göre daha zordur. Sahip olduğu doğallığı koruduğu ve doğadaki haliyle kullanıldığı için doğal masif ahşap, diğer ahşap türlerine oranla daha maliyetlidir. 

Kontrplak Ahşap 

Büyük ağaç ve daha yumuşak ağaç türlerinin tomurcuklarının reçine ile işlenmesinden oluşan ahşap türü, piyasada en çok kullanılan ahşap türüdür. Dümdüz ve sert bir yapıdadır. Çekmece, kanepe altı gibi yerlerde kullanılan kontrplak ahşap levhalar, oldukça uygun fiyatlıdır. 

Sunta Ahşap

Talaşların yüksek basınç ve ısı ile sıkışması sonucunda oluşturulan bir ahşap türüdür. Genellikle mobilyacılık alanında kullanılan sunta ahşap levhalar, suya pek dayanıklı değildir. O nedenle de kullanıldığı mobilyalar daha çok salon, oturma odası gibi yerlerde bulunan mobilya türleridir. Sektörde en çok kullanılan ahşap türlerinden biridir. 

MDF Ahşap

Elyafın reçine ile sıcak bir alanda sıkıştırılmasından oluşmaktadır. Seri üretime oldukça uygundur ve aynı zamanda da oldukça şık bir görüntüye sahiptir. Bu nedenle de ofis mobilyası veya diğer ev dekorasyon ürünlerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Şıklığının yanı sıra dayanıklı bir malzemedir.

Lamine ve Laminat Ahşap

Bu tip levha ahşaplar genellikle zeminlerin üzerini kaplamak için kullanılan laminatlarda kullanılır. MDF, sunta gibi ahşapların PVC ile kaplanması sonucu kullanıma hazır bir hale getirilir. Özellikle ofis ve evlerin zeminlerinde en çok kullanılan ahşap türü lamine ve laminat ahşap levhalardır. Piyasada birçok çeşidi ve kalitesi bulunmaktadır.