Ahşap'da Cila Nasıl Yapılır? | Ayancık Ahşap

Ahşap'da Cila Nasıl Yapılır?

Cilalı olan ve ahşap özelliği bulunan tüm yüzeyler zaman içerisinde parlaklığını kaybeder, kararı, aşınır kısacası eskimeye yüz tutar. Her ne kadar günümüzde ahşap temizleyici malzemeler ile parkenin ömrü uzatılsa da kaçınılmaz son elbette gelecek ve parkenin sistre cila işlemi görmesi gerekecektir. Bu aşamada profesyonel sistre cila ustası bulmanız, deneyimli bir firmadan yardım almanız başınızın ağrımaması için önem taşır. Kendiniz de evde, ekipmanları temin ederek sistre cila işlemi uygulayabilirsiniz. Fakat bu işlem küçük çaplı bir bakım anlamına geleceği için pek önerilmez.

Ahşap özelliği bulunan parkeler uzun yıllar eskimez ve sağlıklıdır. O nedenle diğer parke türlerine göre en çok tercih edilen parke çeşididir. Ahşap doğal olduğu için de bakım gerektiren bir özelliğe sahiptir. Düzenli aralıklarla yaptıracağınız sistre cila ile tekrar eski görünümüne kavuşan ahşap parke, aslında maliyet açısından da diğer parkelere göre uygundur. Sistre cila nasıl yapılır?

Öncelikle zemin analizi yapılır, tamir işlemi görecek parkeler tamirden geçirilir, değişmesi gereken süpürgelikler değiştirilir ve eşyalar boşaltılır. Sonrasında çeşitli kumlarda zımparalama işlemi yapılır, parke derin çiziklerden, lekelerden arındırılır, dolgu macunu çekilir ve son aşama da cila işlemi uygulanır.

Anlatması kadar kolay olmayan bu işlemler kesinlikle deneyimli ustalar tarafından yapılmalıdır. Zira eski parkenizi aramak zorunda kalabilirsiniz.

Parke temizliği nasıl yapılmalıdır? Parke temizliği için öncelikle zemin tozlardan arındırılır. Fakat dikkat edilmesi gereken nokta, sert cisimler kullanılmamalıdır zira parke üzerinde çizilmeler yaşanabilir. Parke için üretilen temizleyici ürünlerden ziyade sadece su kullanılması da yeterlidir. Bezin çok ıslak olmamasına dikkat edin, hafif nemli bir bezle parkelerinizi silmek en doğrusudur.